Translate-Μετάφραση

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

Καλό Μήνα

10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την καφεΐνη
























Αυτή η δυναμωτική ουσία με την πικρή γεύση, που διεγείρει το κεντρικό νευρικό μας σύστημα 
και μας δίνει ενέργεια, είναι για πολλούς ένα πραγματικό μυστήριο. Σε μέτριες δόσεις, μπορεί 
να προσφέρει πραγματικά οφέλη για την υγεία, όπως το ότι ενισχύει τη μνήμη, τη συγκέντρωση 
και την εγκεφαλική λειτουργία. 
Ειδικότερα ο καφές, αποτελεί μια σημαντική πηγή καφεΐνης και θεωρείται πως μπορεί να προ-
σφέρει αρκετά οφέλη στην υγεία μας, όπως μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου 
του Αλτσχάιμερ και μορφών καρκίνου. Αλλά σε υπερβολικές ποσότητες, η καφεΐνη μπορεί να
προκαλέσει ταχυκαρδία, αϋπνία, άγχος και ανησυχία. Επιπλέον, η απότομη διακοπή της κατα-
νάλωσής της, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα στέρησης, όπως πονοκεφάλους και ευερεθι-
στότητα. Ακολουθούν οι 10 λιγότερο γνωστές πληροφορίες σχετικές με την καφεΐνη.

1. Ντεκαφεϊνέ δεν σημαίνει «χωρίς καφεΐνη»
Το ότι μπορεί να προτιμάτε τη ντεκαφεϊνέ έκδοση του αγαπημένου σας ροφήματος, δε σημαίνει ότι δεν 
λαμβάνετε κάτι διεγερτικό. Έρευνα εξέτασε εννέα διαφορετικά είδη καφέ χωρίς καφεΐνη και βρήκε ότι όλα 
πλην ενός, περιείχαν καφεΐνη. Η δόση κυμαινόταν από 8,6 mg έως 13,9 mg. Ένα απλό, αρωματικό φλιτζά-
νι κανονικού καφέ, περιέχει συνήθως μεταξύ 95 και 200 mg καφεΐνης, για να καταλάβετε. 0,35 λίτρα Coca 
cola, περιέχει μεταξύ 30 και 35 mg καφεΐνης, σύμφωνα με την Κλινική Mayo. Αν κάποιος πίνει 5-10 φλιτζά-
νια ντεκαφεϊνέ καφέ κάθε μέρα, η δόση καφεΐνης θα μπορούσε να φτάσει εύκολα το επίπεδο ενός ή δύο 
φλιτζανιών καφέ με καφεΐνη. Και αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό για άτομα που καλούνται να μειώσουν 
την κατανάλωση καφεΐνης, όπως εκείνα με νεφρική νόσο ή διαταραχές άγχους.

2. Η καφεΐνη αρχίζει να δρα σε λίγα μόνο λεπτά.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, χρειάζονται περίπου 30 έως 60 λεπτά ώστε η καφεΐνη να φτάσει σε υψηλά επίπεδα στο αίμα (μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αυξημένη ενέργεια μπορεί να ξεκινήσει σε μόλις 10 λεπτά). Το σώμα αποβάλλει περίπου το ήμισυ της ουσίας σε τρεις έως πέντε ώρες και το υπόλοιπο μπορεί να παραμείνει για οκτώ έως 14 ώρες. Μερικά άτομα, ιδίως εκείνα που δεν καταναλώνουν τακτικά καφεΐνη, είναι πιο ευαίσθητα στις επιδράσεις της από άλλα. Ειδικοί στο θέμα του ύπνου, συστήνουν αποχή από την καφεΐνη τουλάχιστον οκτώ ώρες πριν τον ύπνο για να αποφευχθεί η εγρήγορση το βράδυ.


3. Δεν τους επηρεάζει όλους με τον ίδιο τρόπο

Το σώμα μπορεί να επεξεργάζεται την καφεΐνη διαφορετικά, ανάλογα με το φύλο, την εθνικότητα, την ηλικία και άλλους παράγοντες. Οι γυναίκες μεταβολίζουν γενικά την καφεΐνη γρηγορότερα από τους άνδρες και οι καπνιστές δύο φορές γρήγορα από τους μη καπνιστές. Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια, την μεταβολίζουν κατά το ένα τρίτο σε σχέση με εκείνες που δεν παίρνουν και τέλος οι Ασιάτες το κάνουν πιο αργά από άτομα άλλων φυλών.

4. Τα ενεργειακά ποτά έχουν συχνά λιγότερη καφεΐνη από τον καφέ

Εξ ορισμού, θα μπορούσε κανείς εύλογα να σκεφτεί ότι τα ενεργειακά ποτά έχουν μεγάλη ποσότητα καφεΐνης. Αλλά πολλές δημοφιλείς μάρκες περιέχουν στην πραγματικότητα πολύ λιγότερη από ένα απλό φλιτζάνι σκέτου καφέ. Αυτό που έχουν όμως επιπλέον πολλές μάρκες ενεργειακών ποτών, είναι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης.

5. Οι σκούροι, καβουρδισμένοι καφέδες έχουν λιγότερη καφεΐνη από τους ελαφρά καβουρδισμένους

Μια δυνατή, πλούσια γεύση μπορεί να μαρτυρά μια εξτρά δόση καφεΐνης, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι ελαφρά καβουρδισμένοι καφέδες, έχουν μεγαλύτερη δόση καφεΐνης από τους πιο καβουρδισμένους. Η διαδικασία του καβουρδίσματος «καίει» την καφεΐνη, κάτι που σημαίνει ότι όσοι ψάχνουν κάτι λιγότερο δυνατό, πρέπει να προτιμήσουν καφέδες με πιο δυνατό καβούρδισμα.

6. Η καφεΐνη μπορεί να βρεθεί φυσικά σε περισσότερα από 60 φυτά

Καφεΐνη δεν υπάρχει μόνο στους κόκκους του καφέ, αλλά και στα φύλλα τσαγιού, σε ορισμένους καρπούς και στα φασόλια κακάου. Αυτή η διεγερτική ουσία βρίσκεται στα φύλλα, τους σπόρους και τους καρπούς μιας ευρείας ποικιλίας φυτών. Μπορεί επίσης να προστεθεί σε διάφορα προϊόντα, από τον άνθρωπο.

7. Δεν έχουν όλοι οι καφέδες την ίδια ποσότητα καφεΐνης

Όταν μιλάμε για καφεΐνη, δεν ισχύουν τα ίδια για όλους τους καφέδες. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, οι δημοφιλείς μάρκες προσφέρουν ποικιλίες καφέδων, ανάλογα με τη δόση καφεΐνης που περιέχουν.

8. Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 200 mg καφεΐνης την ημέρα

Σύμφωνα με Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), το 80% των ενηλίκων στην Αμερική καταναλώνει καφεΐνη κάθε μέρα, φτάνοντας τα 200 mg ημερησίως. Σα να λέμε δηλαδή δύο κούπες των 140 γραμμαρίων ή τέσσερα αναψυκτικά τύπου cola. Μια άλλη μέτρηση τοποθετεί τη δοσολογία κοντά στα 300 mg και οι δύο μετρήσεις εμπίπτουν στον ορισμό της μέτριας κατανάλωσης καφεΐνης που σύμφωνα με την Κλινική Mayo βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα 200 και 300 mg. Οι ημερήσιες δόσεις που ξεπερνούν τα 500 έως 600 mg ημερησίως θεωρούνται υπερβολικές και μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως αϋπνία, ευερεθιστότητα και ταχυκαρδία

9. Η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο του BBC, η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή, όσον αφορά στις χώρες με τη μεγαλύτερη κατανάλωση καφεΐνης, με μέσο όρο καθημερινής κατανάλωσης στους ενήλικες, τα 400 mg. Σε παγκόσμιο επίπεδο το 90% των ενηλίκων καταναλώνει καφεΐνη σε κάποια μορφή.

10. Καφεΐνη δεν υπάρχει μόνο στα ποτά

Σύμφωνα με έκθεση της FDA, περισσότερο από το 98% της πρόσληψης της καφεΐνης προέρχεται από ποτά. Αυτά όμως δεν είναι η μόνη πηγή. Ορισμένα τρόφιμα όπως η σοκολάτα αλλά και φάρμακα, μπορεί επίσης να περιέχουν καφεΐνη. Συνδυάζοντας ένα παυσίπονο με καφεΐνη μπορεί να το κάνετε έως και 40% πιο αποτελεσματικό και να βοηθήσετε το σώμα σας να απορροφήσει το φάρμακο πιο γρήγορα.


- See more at: http://krifopligitsa.blogspot.gr/2013/09/10.html#sthash.jvJJnA8h.IsSOif0b.dpuf

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013


13 σπιτικές θεραπείες για το στομάχι

13 σπιτικές θεραπείες για το στομάχι
ΔΥΣΚΟΙΛΙΌΤΗΤΑ, ΝΑΥΤΊΑ, ΔΥΣΠΕΨΊΑ Ή ΌΠΟΙΑ ΆΛΛΗ ΔΥΣΆΡΕΣΤΗ ΚΑΤΆΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΜΆΧΙ, ΕΊΝΑΙ ΣΊΓΟΥΡΑ ΑΝΑΠΌΦΕΥΚΤΕΣ. ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΊΟ ΤΗΣ… ΦΎΣΗΣ ΌΜΩΣ ΈΧΕΙ ΠΆΝΤΑ ΛΎΣΕΙΣ.
Σύμφωνα με το reader’s digest, η φύση έχει προνοήσει (και με το παραπάνω) να προμηθεύσει με φυτικά φάρμακα τον άνθρωπο, προσφέροντας εναλλακτικούς τρόπους για να απαλλαγεί από δυσάρεστες στομαχικές διαταραχές. Ωστόσο, να θυμάστε ότι πριν δοκιμάσετε την οποιαδήποτε θεραπεία, πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Συνδυασμός «καρότο-μέντα»
Μπορεί να ακούγεται αμφίβολο, αλλά ο χυμός του καρότου με τη μέντα ενδείκνυται για το διαταραγμένο στομάχι. Το καρότο προσφέρει θρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση και η μέντα είναι καταπραϋντική, θεραπεύοντας το στομάχι γρήγορα και ανώδυνα.
Η συνταγή απλή: βράζετε τέσσερα καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες, τέσσερα φλιτζάνια νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη μέντα (ή εναλλακτικά ένα φακελάκι τσαγιού μέντας). Αφήστε το σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια πρέζα τζίντζερ για περισσότερη ανακούφιση ή λίγο χυμό λεμόνι, για περισσότερη γεύση.
Μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα είναι ένα ακόμη «γιατροσόφι» ενάντια στην καούρα ή τη δυσπεψία. Εξάλλου, όλα τα αντιόξινα, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, έχουν σαν βάση το όξινο ανθρακικό νάτριο, δηλαδή τη σόδα. Αναμείξτε ένα κουταλάκι του γλυκού (ή δύο, ανάλογα με το πόσο ισχυρό πόνο έχετε) σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και σύντομα θα απαλλαγείτε από το αναστατωμένο σας στομάχι.
Καμένες φέτες του τοστ
Γνωρίζετε, ότι το τοστ είναι καλό για το στομάχι, αλλά μάλλον ήρθε η ώρα να μάθετε, ότι το καμένο τοστ είναι ακόμα καλύτερο. Ο λόγος είναι ότι οι καμένες φέτες απορροφούν τις τοξίνες, που προκαλούν την αναταραχή στο στομάχι, πιο εύκολα και αποτελεσματικά από ό,τι οι κανονικές φέτες του ψωμιού για τοστ.
(“Τροφή”: Αυτό πρώτη φορά το ακούω και για να πω την αλήθεια και αποκλείεται να το δοκιμάσω)
Γιαούρτι
Πιθανότατα το τελευταίο πράγμα, που θέλετε να καταναλώσετε όταν πονά το στομάχι σας είναι γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά οι προβιοτικές ιδιότητες του γιαουρτιού, δηλαδή τα «ζωντανά βακτήρια», το καθιστούν μια καλή θεραπεία, δεδομένου ότι διευκολύνει τις πεπτικές ενοχλήσεις και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Απλά φροντίστε να επιλέξετε ένα μη λιπαρό γιαούρτι, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή διάφορες γεύσεις. (“Τροφή”: Προσοχή στα επιδόρπια γιαουρτιού, που καμία σχέση έχουν με το ζωντανό γιαούρτι!)
Κακή διατροφή
Εάν αισθάνεστε δυσκοιλιότητα, δοκιμάστε να… “χαλάσετε” τη διατροφή σας. Αν θέλετε υγιεινούς τρόπους να απαλλαγείτε, επιλέξτε κεράσια, σταφίδες, βερίκοκα, δαμάσκηνα και σύκα. Είναι όλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, που επιβάλλεται να πάρει ο οργανισμός για να διευκολυνθεί το στομάχι.
Τζίντζερ (πιπερόριζα)
Το τζίντζερ μπορεί να απαλλάξει το στομάχι από τις ενοχλήσεις, που προκαλούνται από ναυτία, χημειοθεραπεία, ακόμα και την εγκυμοσύνη. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που λειτουργεί μπλοκάροντας τις επιδράσεις της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που παράγεται από τον εγκέφαλο και σταματά παράλληλα την παραγωγή των ελευθέρων ριζών, μια άλλη αιτία της διαταραχής στο στομάχι.
Επιπλέον, διάφορες έρευνες αναφέρουν, ότι το τζίντζερ είναι σημαντικός σύμμαχος του οργανισμού καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση, τον πόνο από την αρθρίτιδα και τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.
Σπόροι από κύμινο
Οι σπόροι του κύμινου είναι γεμάτοι με βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, τα οποία αναστέλλουν την ανάπτυξη των κακών βακτηρίων που προκαλεί δυσπεψία, αέρια ή φούσκωμα και συμβάλλει στην καλή υγεία του στομάχου. Μετά το φαγητό, «ροκανίστε» μία χούφτα από σπόρους κύμινου, για να απαλλαγείτε από τις στομαχικές διαταραχές.
Γλυκόριζα
Αν και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, η γλυκόριζα μπορεί όχι μόνο να «διώξει» την καούρα, αλλά να επιλύσει το πρόβλημα. Έχει φυσικές θεραπευτικές ιδιότητες για το στομάχι, καθώς είναι ουσιαστικά ένα φυτικό αντιόξινο, αν και η κατάχρηση βέβαια μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις, ανεβάζοντας την πίεση λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς της σε γλυκοριζικό οξύ.
Μάραθος
Είτε πρόκειται για δυσπεψία, αέρια ή φούσκωμα, ο μάραθος (ή το μάραθο) μπορεί να βοηθήσει. Πιείτε ένα τσάι με μάραθο ή μασήστε μερικούς σπόρους του. Ο μάραθος βοηθά στην πέψη, μειώνει τα αέρια, απαλύνει από τους πόνους, που προκαλούν οι κράμπες και μειώνει τη ναυτία.
Χαμομήλι
Το χαμομήλι, όχι μόνο καταπραΰνει τους πόνους στο στομάχι, αλλά μπορεί επίσης να ηρεμήσει τα νεύρα. Αν έχετε προβλήματα ύπνου, εκτός από έναν πόνο στο στομάχι, το σπιτικό χαμομήλι μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε.
Λεμονόνερο
Το λεμόνι είναι ένα από τα πιο εύκολα εσπεριδοειδή, διαθέσιμο σε κάθε σπίτι. Αν δεν έχετε μέντα, τζίντζερ ή άλλα βότανα στο σπίτι, στύψτε μισό λεμόνι σε μια κούπα ζεστό νερό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το χυμό λεμονιού του εμπορίου, σε περίπτωση που δεν έχετε λεμόνια, αλλά θυμηθείτε, ότι χρειάζεστε μόλις μερικά κουταλάκια του γλυκού.
Ζεστό αλατόνερo
Αν και παράδοξη θεραπεία, το αλατόνερο σε βρασμένη μορφή μπορεί να βοηθήσει, όχι μόνο στον πονόλαιμο, αλλά και στο στομάχι. Ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι είναι όλα όσα χρειάζεστε. Για καλύτερα μάλιστα αποτελέσματα, καταναλώστε το άμεσα. Ωστόσο, προσοχή, γιατί η συγκεκριμένη φυτική λύση δεν ενδείκνυται για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.
Μηλόξιδο
Ένα μείγμα από ένα κουτάλι της σούπας ξίδι μηλίτη, ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και μια κουταλιά της σούπας μέλι θα διευκολύνει τη δυσπεψία και μπορεί να ανακουφίσει κράμπες, που προκαλούν τα αέρια του στομάχου. Το ίδιο μείγμα μπορεί επίσης να μειώσει την ταλαιπωρία, που προκαλείται από την καούρα.
Ζεστό περιβάλλον
Τοποθετήστε ένα μπουκάλι ζεστό νερό ή ένα μαξιλάρι θέρμανσης όταν αισθάνεστε στομαχικές διαταραχές. Η θερμότητα αυξάνει τη ροή του αίματος στην επιφάνεια του δέρματος και να μεταφέρει την αντίληψη του πόνου από το εσωτερικό του στομάχου προς τα έξω, διώχνοντας στην ουσία τον πόνο.